×
Продукти

Видеосензори и видеокамери за машинно зрение


30.09.2020

https://www.datasensing.comПълната техническа информация (описание, инструкции за монтаж, програми за настройка) за произвежданите от Dasensing S.r.l видеосензори, видеокамери за машинно зрение и принадлежности за тях можете да заредите директно от сайта на фирмата и https://www.datalogic.com/eng/industrial-automation/vision-systems-pc-16.html и https://www.datasensing.com

Кратка информация за тези продукти е представена по-долу.

ВИДЕОСЕНЗОРИ DataVS2

Видеосензорите от серията DataVS2 са способни да решат по гъвкав и интуитивен начин широк кръг приложения в областта на машинното зрение. Използват се  за контрол на качеството и монтажните работи, контрол на съответствие на контури и изображения, наличие и сверяване на маркировки, етикети или детайли, за определяне на ориентация, размери и брой на детайли, запълване на бутилки, при сортиране на пощенските пратки, четене на баркодове и матрични кодове и т.н. Устройството е напълно готово за употреба-обективът, светодиодният осветител и електрониката са вградени в компактен корпус. Сензорът се конфигурира лесно и удобно чрез компютър и програмен модул, който е част от окомплектовката. На разположение на потребителя са удобни за работа критерии за оценка по образец, контур, положение, дължина, брой, контраст, яркост, баркод, матричен код, сверяване на надписи (OCV), както и възможността за използване на логически функции като И, И-НЕ,ИЛИ, ИЛИ-НЕ, НЕ при конфигуриране на изходите. Комуникацията се извършва чрез Ethernet, като сензорът има свой IP адрес. Така той може лесно да се интегрира в система за автоматизация, заедно с аналогични DатаVS2 или други устройства, ползуващи същия протокол. Сензорите имат видеоматрица с разрешаваща способност 480х640 пиксела, работеща в сивия спектър. Обективите са 6, 8, 12 или 16мм с възможност за ръчно фокусиране. Скоростта на сканиране е 60 Hz. Еталонните изображения могат да се запазват в 20 банки вътрешна памет. За удобство DataVS2 има 4 светодиодни индикатора и бутон за самообучение, а вграденият осветител е с много по-голяма мощност в сравнение с по-ранните модели.

Предлагат се четири основни модела:

DataVS2-OR e базовият модел за разпознаване на обекти, 7 критерия за оценка+2 допълнителни инструмента

DataVS2-AOR е усъвършенстван вариант, позволяващ търсене и сравняване на обект, намиращ се в която и да е част от зрителното поле, независимо от ориентацията (на 360º), 8 критерия за оценка+2 допълнителни инструмента, ТУРБО режим с 2 пъти по-голямо бързодействие, до 300 инспекции за секунда, а изходите могат да реализират логическите функции И, И-НЕ, ИЛИ, ИЛИ-НЕ, НЕ. Позволява включването на терминал VSM. Има по-мощен вграден осветител и е подходящ за сравняване на бързодвижещи се обекти. Предлагат се варианти с осветител с червени или инфрачервени светодиоди.

DataVS2-ID е предназначен за четене на баркодове и матрични кодове и сверяване на текстове. Datalogic е сред световните лидери в системите за идентификация и за това DataVS2-ID е снабден с богата библиотека, включваща най-популярните линейни, многоредови, пощенски и матрични кодове. Този вариант на сензора има и RS232 интерфейс. Вижте и другите продукти в "Индустриални системи за идентификация". Позволява включването на терминал VSM.

DataVS2-PRO е универсален сензор, обединяващ възможностите на AOR и ID модификациите. Предлага 14 критерия за сравняване, на обекта, включително четене и сравняване на линейни и матрични кодове, надписи (OCV), търсене и сравняване на обекта, в която и част от зрителното поле да се намира и независимо от ориентацията му (на 360º), ТУРБО режим с 2 пъти по-голямо бързодействие- до 300 инспекции за секунда. Трите изхода PNP-OK могат да реализират логическите функции И, И-НЕ, ИЛИ, ИЛИ-НЕ, НЕ. Позволява включването на терминал VSM за контрол на инспекциите и за настройка. Работни интерфейси са ETHERNET и RS232. Има по-мощен вграден осветител и е подходящ за сравняване на бързоподвижни обекти. Предлагат се варианти с осветител с червени или инфрачервени светодиоди.

За модификациите DataVS2-AOR-IR и DataVS2-PRO-IR мощният инфрачервен осветител и филтър елиминират влиянието на случайни светлинни въздействия на околната среда. Вследствие на това в много голяма степен се премахва влиянието на околната осветеност и значително се повишава сигурността и качеството на работа на VS2.

На разположение на клиентите на видеосензорите отфамилиятаDataVS2 е портативният цветен VSM (Video Sensor Monitor) монитор. С негова помощ може да се следят текущите изображения на контролираните обекти, заедно с резултатите от инспекциите, да се избират нови инспекции, да се прави в „движение” прецизна настройка на нараметрите на видеосензорите. Цветният LCD дисплей е с размери 89х89мм (3,5”), а 8 бутона и 8 светодиода улесняват работата с устройството. Посредством стандартен TCP/IP Ethernet интерфейс. VSM се свързва към всеки един видеосензор от фамилията или към индустриална локална мрежа, към която са свързани множество сензори. В собствените банки памет на монитора се запомнят базовите изображения на инспекциите, които могат да бъдат зареждани в паметта на сензорите. По този начин се разширяват възможностите на VS2.

ВИДЕОКАМЕРИ P1x

Видеокамерите P10 и P15 „запълват пространството” между функционалните възможности на видеосензорите DataVS2 и видеокамерите от серии А, Т и М. Така Datalogic вече предлага пълната гама от средства за машинно зрение, обхващащи всички възможни индустриални приложения. Тези много компактни и ценово ефективни камери съчетават съвременните функционални възможности за машинно зрение в едно напълно автономно устройство. Предназначени са основно за четене на партидни номера, срок на годност и дата на производство, позициониране и ориентация на етикети, инспекция на капачки на бутилки, контрол и сравняване качеството на монтажни операции на части и детайли.

Камерата P10 е предназначена за по-високоскоростни приложения. Снабдена е с CMOS матрица с разрешаваща способност 640х480 пиксела и скорост на сканиране 120 кадъра за секунда.

Камерата P15 e            подходяща за прецизна инспекция и има матрица с разрешаваща способност 1280х1024 пиксела, като скоростта на сканиране е 60 кадъра за секунда.

Основните предимства на тези устройства са:

- мощен и удобен за използуване програмен пакет IMPACT LITE с по-вече от 25  инструмента за инспекции.

- сменяеми обективи с фокусно разстояние 6, 9, 12, 16 и 25мм, включително 25мм обектив с инфрачервен   филтър

-7 модела осветители в инфрачервения, червения, белия и синия спектър

-1 непрограмируем и 1 програмируем вход, както и 3 програмируеми изхода

- комуникационни интерфейси- Ethernet 10/100 Mbit/s и RS232

- съвместимост с разклонителните модули за камери А30 и Т4х, както и с Profibus   модулите BM300 и BM310 на Datalogic

- здрав алуминиев корпус IP67 с  2 въртящи се на 90º съединители М12

 ВИДЕОКАМЕРА А30

Интелигентната камера А30 осигурява отличен баланс между цена, функционални възможност и габаритни размери. Предназначена е за широк кръг приложения- от обикновен контрол на качеството до сложни инспекции в системите за машинно зрение. Разрешаващата способност на CCD сензора е 640х480 пиксела, честотата на сканиране - 60 кадъра за секунда. Вътрешният Flash буфер, в който се записват еталонните изображения е с капацител 256Мb, а RAM паметта- 512Мb. Посредством Gigabit ETHERNET порт камерата се свързва към видеопроцесорите MX-E20/E40/E80 или към клиентски компютър, като фабрично зададените IP адреси и маски лесно се преконфигурират. На разположение на потребителя е също и сериен RS232 интерфейс.

Потребителският софтуер е гъвкав, мощен и еднакъв за всички модели интелигентни камери на Datalogic, а с Control Panel Manager се извършва удобно конфигуриране на устройствата и настройка на критериите за инспекциите, както и проверка на изображенията и резултатите. А30 имат добре развита периферия, състояща се от 2 оптоизолирани входа и 3 изхода, както и 5 светодиодни индикатори за контрол на състоянието на камерата

ВИДЕОКАМЕРИ Тххх

Интелигентните камери Тххх са автономни устройства от среден клас, предназначени за обща употреба в системите за машинно зрение. Съществуват 14 модификации-7 с CCD сензори в сивия спектър и 7-цветни. Разрешаващата способност е от 640х480 до 1600х1200 пиксела. Честотата на сканиране е от 60 до 12 кадъра за секунда. Посредством ETHERNET порт камерите се свързват към видеопроцесори MX-E20/E40/E80/Е90 или към клиентски компютър. Периферията се състои от 3 оптоизолирани входа-2 общи и 1 тригер, както и 4 изхода- 1 строб и 3 общи. За тях е необходимо да се осигури отделно захранващо напрежение, като за целта се предлага специален терминален модул. Входовете и изходите са изведени на съединител D15. На отделен съединител RJ45-6 са изводите за RS232 интерфейс-Tx, Rx, GND. На разположение на потребителя са 100 инструмента за лесно визуално програмиране.

ВИДЕОКАМЕРИ Еххх/Мххх

Камерите от серия Е1xx/М1хх/М2хх/М3хх са устройства от висок клас с кадрова разгъвка.  Разрешаващата способност на различните модели е от 640х480 до 2448х2050 (5MP)  пиксела в сивия или цветния спектър. Честотата на сканиране е от 14 до 376 кадъра за секунда.

Линейните скенери М5хх са с едноредова разгъвка и разрешаваща способност от 2К до 8К, размери на пиксела от 7х7µm или 3,5x3,5 µm и максимална честота на редовата разгъвка от 51/26/17/12KHz. Тези камери предлагат идеалното решение за контрол ако дължината на обекта е много голяма или трябва да се контролира безкрайно дълъг лентов материал. Намират приложение в печатни машини за контрол на изображението, в текстилната промишленост.

ВИДЕОПРОЦЕСОРИ

Видеопроцесорите МX20/40/80/90 са предназначени за работа с камерите от серия А, Т и М, като М камерите могат да работят само с тези процесори. MX-Е20 е за 2 камери, MX-E40 и MX-E80-за 4 камери, а MX-E90-за 8 камери. MX20 е с 4GB DDR3 RAM+60GB SSD; MX-E4-8GB DDR3 RAM+60GB SSD; MX-E80- с 16GB DDR3 RAM+128GB SSD и MX-90E-с32GB RAM+128GB SSD.

Комуникационните портове са както следва:

-2xLAN порта 10/100/1000Mbps

-1x RS232 (2x за MX-E90)

-4xUSB 3 (8x за MX-E90)

-16 входа/16 изхода (конфигурируеми) PNP/NPN

Новини

STEUTE TECHNOLOGIES ПРЕДСТАВЯ НОВ БЛОКИРАЩ ВЗРИВОЗАЩИТЕН СОЛЕНОИД

2023.03.23

Новият взривозашитен блокиращ соленоид за тежки предпазни врати, клапи и капаци Ex STM515 е проектиран специално за работа в Ех зони 1...

Повече

НОВИ МОДЕЛИ ИНФРАЧЕРВЕНИ ТЕРМОМЕТРИ ОТ OPTRIS

2023.03.18

*CS vision R1M/R2M са двуканални инфрачервени термометри с моторизирано управление на фокуса от 350mm до безкрайност. Оптичната разреш...

Повече

НОВИ ОЗНАЧЕНИЯ НА ФОТОСЕНЗОРИТЕ НА DATASENSING

2022.10.04

Datasensing (новото име на DATALOGIC след присъединяването на MD Microdetecrors) променя означенията на фотосензорите S15, S50 и S51с ...

Повече