"ПЕРУН" София, кв."Банишора" бл.39А
тел.02/832 49 28, факс. 02/832 00 63
GSM 0889 62 68 27, 0888 415 372,
e-mail:perun@dir.bg и py_perun@abv.bg

Видеосензори и видеокамери за машинно зрение


30.09.2020

Пълната техническа информация (описание, инструкции за монтаж, програми за настройка) за произвежданите от Dasensing S.r.l видеосензори, видеокамери за машинно зрение и принадлежности за тях можете да заредите директно от сайта на фирмата https://www.datasensing.com и https://www.datasensing.com/cat/MPL05/machine-vision

Кратка информация за тези продукти е представена по-долу.

ВИДЕОСЕНЗОРИ DataVS2

Видеосензорите от серията DataVS2 са способни да решат по гъвкав и интуитивен начин широк кръг приложения в областта на машинното зрение. Използват се  за контрол на качеството и монтажните работи, контрол на съответствие на контури и изображения, наличие и сверяване на маркировки, етикети или детайли, за определяне на ориентация, размери и брой на детайли, запълване на бутилки, при сортиране на пощенските пратки, четене на баркодове и матрични кодове и т.н. Устройството е напълно готово за употреба-обективът, светодиодният осветител и електрониката са вградени в компактен корпус. Сензорът се конфигурира лесно и удобно чрез компютър и програмен модул, който е част от окомплектовката. На разположение на потребителя са удобни за работа критерии за оценка по образец, контур, положение, дължина, брой, контраст, яркост, баркод, матричен код, сверяване на надписи (OCV), както и възможността за използване на логически функции като И, И-НЕ,ИЛИ, ИЛИ-НЕ, НЕ при конфигуриране на изходите. Комуникацията се извършва чрез Ethernet, като сензорът има свой IP адрес. Така той може лесно да се интегрира в система за автоматизация, заедно с аналогични DатаVS2 или други устройства, ползуващи същия протокол. Сензорите имат видеоматрица с разрешаваща способност 480х640 пиксела, работеща в сивия спектър. Обективите са 6, 8, 12 или 16мм с възможност за ръчно фокусиране. Скоростта на сканиране е 60 Hz. Еталонните изображения могат да се запазват в 20 банки вътрешна памет. За удобство DataVS2 има 4 светодиодни индикатора и бутон за самообучение, а вграденият осветител е с много по-голяма мощност в сравнение с по-ранните модели.

Предлагат се четири основни модела:

DataVS2-OR e базовият модел за разпознаване на обекти, 7 критерия за оценка+2 допълнителни инструмента

DataVS2-AOR е усъвършенстван вариант, позволяващ търсене и сравняване на обект, намиращ се в която и да е част от зрителното поле, независимо от ориентацията (на 360º), 8 критерия за оценка+2 допълнителни инструмента, ТУРБО режим с 2 пъти по-голямо бързодействие, до 300 инспекции за секунда, а изходите могат да реализират логическите функции И, И-НЕ, ИЛИ, ИЛИ-НЕ, НЕ. Позволява включването на терминал VSM. Има по-мощен вграден осветител и е подходящ за сравняване на бързодвижещи се обекти. Предлагат се варианти с осветител с червени или инфрачервени светодиоди.

DataVS2-ID е предназначен за четене на баркодове и матрични кодове и сверяване на текстове. Datalogic е сред световните лидери в системите за идентификация и за това DataVS2-ID е снабден с богата библиотека, включваща най-популярните линейни, многоредови, пощенски и матрични кодове. Този вариант на сензора има и RS232 интерфейс. Вижте и другите продукти в "Индустриални системи за идентификация". Позволява включването на терминал VSM.

DataVS2-PRO е универсален сензор, обединяващ възможностите на AOR и ID модификациите. Предлага 14 критерия за сравняване, на обекта, включително четене и сравняване на линейни и матрични кодове, надписи (OCV), търсене и сравняване на обекта, в която и част от зрителното поле да се намира и независимо от ориентацията му (на 360º), ТУРБО режим с 2 пъти по-голямо бързодействие- до 300 инспекции за секунда. Трите изхода PNP-OK могат да реализират логическите функции И, И-НЕ, ИЛИ, ИЛИ-НЕ, НЕ. Позволява включването на терминал VSM за контрол на инспекциите и за настройка. Работни интерфейси са ETHERNET и RS232. Има по-мощен вграден осветител и е подходящ за сравняване на бързоподвижни обекти. Предлагат се варианти с осветител с червени или инфрачервени светодиоди.

За модификациите DataVS2-AOR-IR и DataVS2-PRO-IR мощният инфрачервен осветител и филтър елиминират влиянието на случайни светлинни въздействия на околната среда. Вследствие на това в много голяма степен се премахва влиянието на околната осветеност и значително се повишава сигурността и качеството на работа на VS2.

На разположение на клиентите на видеосензорите отфамилиятаDataVS2 е портативният цветен VSM (Video Sensor Monitor) монитор. С негова помощ може да се следят текущите изображения на контролираните обекти, заедно с резултатите от инспекциите, да се избират нови инспекции, да се прави в „движение” прецизна настройка на нараметрите на видеосензорите. Цветният LCD дисплей е с размери 89х89мм (3,5”), а 8 бутона и 8 светодиода улесняват работата с устройството. Посредством стандартен TCP/IP Ethernet интерфейс. VSM се свързва към всеки един видеосензор от фамилията или към индустриална локална мрежа, към която са свързани множество сензори. В собствените банки памет на монитора се запомнят базовите изображения на инспекциите, които могат да бъдат зареждани в паметта на сензорите. По този начин се разширяват възможностите на VS2.

ВИДЕОКАМЕРИ P1x

Видеокамерите P10 и P15 „запълват пространството” между функционалните възможности на видеосензорите DataVS2 и видеокамерите от серии А, Т и М. Така Datalogic вече предлага пълната гама от средства за машинно зрение, обхващащи всички възможни индустриални приложения. Тези много компактни и ценово ефективни камери съчетават съвременните функционални възможности за машинно зрение в едно напълно автономно устройство. Предназначени са основно за четене на партидни номера, срок на годност и дата на производство, позициониране и ориентация на етикети, инспекция на капачки на бутилки, контрол и сравняване качеството на монтажни операции на части и детайли.

Камерата P10 е предназначена за по-високоскоростни приложения. Снабдена е с CMOS матрица с разрешаваща способност 640х480 пиксела и скорост на сканиране 120 кадъра за секунда.

Камерата P15 e            подходяща за прецизна инспекция и има матрица с разрешаваща способност 1280х1024 пиксела, като скоростта на сканиране е 60 кадъра за секунда.

Основните предимства на тези устройства са:

- мощен и удобен за използуване програмен пакет IMPACT LITE с по-вече от 25  инструмента за инспекции.

- сменяеми обективи с фокусно разстояние 6, 9, 12, 16 и 25мм, включително 25мм обектив с инфрачервен   филтър

-7 модела осветители в инфрачервения, червения, белия и синия спектър

-1 непрограмируем и 1 програмируем вход, както и 3 програмируеми изхода

- комуникационни интерфейси- Ethernet 10/100 Mbit/s и RS232

- съвместимост с разклонителните модули за камери А30 и Т4х, както и с Profibus   модулите BM300 и BM310 на Datalogic

- здрав алуминиев корпус IP67 с  2 въртящи се на 90º съединители М12

 ВИДЕОКАМЕРА А30

Интелигентната камера А30 осигурява отличен баланс между цена, функционални възможност и габаритни размери. Предназначена е за широк кръг приложения- от обикновен контрол на качеството до сложни инспекции в системите за машинно зрение. Разрешаващата способност на CCD сензора е 640х480 пиксела, честотата на сканиране - 60 кадъра за секунда. Вътрешният Flash буфер, в който се записват еталонните изображения е с капацител 256Мb, а RAM паметта- 512Мb. Посредством Gigabit ETHERNET порт камерата се свързва към видеопроцесорите MX-E20/E40/E80 или към клиентски компютър, като фабрично зададените IP адреси и маски лесно се преконфигурират. На разположение на потребителя е също и сериен RS232 интерфейс.

Потребителският софтуер е гъвкав, мощен и еднакъв за всички модели интелигентни камери на Datalogic, а с Control Panel Manager се извършва удобно конфигуриране на устройствата и настройка на критериите за инспекциите, както и проверка на изображенията и резултатите. А30 имат добре развита периферия, състояща се от 2 оптоизолирани входа и 3 изхода, както и 5 светодиодни индикатори за контрол на състоянието на камерата

ВИДЕОКАМЕРИ Тххх

Интелигентните камери Тххх са автономни устройства от среден клас, предназначени за обща употреба в системите за машинно зрение. Съществуват 14 модификации-7 с CCD сензори в сивия спектър и 7-цветни. Разрешаващата способност е от 640х480 до 1600х1200 пиксела. Честотата на сканиране е от 60 до 12 кадъра за секунда. Посредством ETHERNET порт камерите се свързват към видеопроцесори MX-E20/E40/E80/Е90 или към клиентски компютър. Периферията се състои от 3 оптоизолирани входа-2 общи и 1 тригер, както и 4 изхода- 1 строб и 3 общи. За тях е необходимо да се осигури отделно захранващо напрежение, като за целта се предлага специален терминален модул. Входовете и изходите са изведени на съединител D15. На отделен съединител RJ45-6 са изводите за RS232 интерфейс-Tx, Rx, GND. На разположение на потребителя са 100 инструмента за лесно визуално програмиране.

ВИДЕОКАМЕРИ Еххх/Мххх

Камерите от серия Е1xx/М1хх/М2хх/М3хх са устройства от висок клас с кадрова разгъвка.  Разрешаващата способност на различните модели е от 640х480 до 2448х2050 (5MP)  пиксела в сивия или цветния спектър. Честотата на сканиране е от 14 до 376 кадъра за секунда.

Линейните скенери М5хх са с едноредова разгъвка и разрешаваща способност от 2К до 8К, размери на пиксела от 7х7µm или 3,5x3,5 µm и максимална честота на редовата разгъвка от 51/26/17/12KHz. Тези камери предлагат идеалното решение за контрол ако дължината на обекта е много голяма или трябва да се контролира безкрайно дълъг лентов материал. Намират приложение в печатни машини за контрол на изображението, в текстилната промишленост.

ВИДЕОПРОЦЕСОРИ

Видеопроцесорите МX20/40/80/90 са предназначени за работа с камерите от серия А, Т и М, като М камерите могат да работят само с тези процесори. MX-Е20 е за 2 камери, MX-E40 и MX-E80-за 4 камери, а MX-E90-за 8 камери. MX20 е с 4GB DDR3 RAM+60GB SSD; MX-E4-8GB DDR3 RAM+60GB SSD; MX-E80- с 16GB DDR3 RAM+128GB SSD и MX-90E-с32GB RAM+128GB SSD.

Комуникационните портове са както следва:

-2xLAN порта 10/100/1000Mbps

-1x RS232 (2x за MX-E90)

-4xUSB 3 (8x за MX-E90)

-16 входа/16 изхода (конфигурируеми) PNP/NPN